Εισαγωγή

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο γερμανός Χανς Μπέργκερ στην κλινική Σαριετέ του Βερολίνου έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε νευρολόγου. Κατασκεύασε ένα μηχάνημα που μέχρι τότε η πραγματοποίησή του θεωρείτο αδύνατη. Τον εγκεφαλογράφο.

Άνοιγε πλέον με το μηχάνημα αυτό ο δρόμος της «συνομιλίας» γιατρού με τον εγκέφαλο. Και της θεραπείας των εγκεφαλικών νοσημάτων. Ήδη από έναν αιώνα πριν από τις έρευνες των Ιταλών Γκόλτζι και Γκαλβάνι ήταν γνωστό ότι το κύτταρο είχε ηλεκτρισμό, ο οποίος μπορούσε και να καταγραφεί.

Όλοι οι ερευνητές του εγκεφάλου που εκ προοιμίου έχουν μια ζωηρή φαντασία για πρώτη φορά μπορούσαν να δουν αυτές τις καταγραφές και να φανταστούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες – δυσλειτουργίες με τη βοήθεια του μηχανήματος του εγκεφαλογράφου του Μπέργκερ.

Ο Μπέργκερ για πρώτη φορά κατέγραψε ομάδες συχνοτήτων δυναμικών από διάφορα μέρη του εγκεφάλου και μάλιστα έκανε ένα αρχείο καταγραφής τους.

Σύμφωνα με το αρχείο αυτό υπήρχαν τέσσερις (4) ομάδες φυσιολογικών συχνοτήτων δυναμικών τα οποία καταγράφονταν όταν τα ηλεκτρόδια του εγκεφαλογράφου τις μάζευαν από το τριχωτό της κεφαλής.